1 Eylül 2012 Cumartesi

Burlesk (Burlesque)

"Burlesk"e hoş geldiniz!


Burlesk nedir ?
Burlesk abartılı ve kaba bir tiyatro türüdür. Burlesk esnasında sanatçı dans edebilir, şarkı söyleyebilir, ciddi ya da gayriciddi tavırlar takınabilir fakat bir şartla; bütün görsellik dev ve acayip bir mizaha gark olacak!

Kendi fikrimce, tiyatronun yaygınlığının azaldığı günümüzde olabilecek en normal şey; tiyatroya bağımlı olan burlesk gibi fars gibi gösterilerin de sonunun gelmiş olması.

Bu nedenle bu ismi taşıyan bu film, gösterime gireceğini öğrendiğim ilk anda bende şok etkisi yarattı.



Film bana kalırsa bu iki isimden oluşuyor.
Biz bu filmi onlar için izliyoruz, bu film zaten prodüksiyondan onlar için geçiyor.

Canlı heykel Cher ve ekürisi XTinaaa!!!







Dünya üzerinde Christina Aguilera hayranlığını geçiyorum; Christina Aguilera'nın güçlü vokalinin hayranı olmayan var mıdır ? Bilmek istemiyorum.

Üstte film bu iki isimden oluşuyor derken kibarca: "Filmin bunlardan ve yarattıkları görsel ve işitsel şölenden başka da bir numarası yok!" demek istemiştim. Gerçekten de öyle.

Christina Aguilera bu kadar mı kötü bir oyunculuk sergiler,
Cher bu kadar mı hissiz rol yapar ?
Senaryo bu kadar mı "bilinenin dışına çıkamamış" olur.

İnanmayanlar için derhal ekspres bir özet geçiyorum. Şanslısınız bu işe görsellik ve paint yeteneğimi de katacağım:


Fakir kasabalı kız => Burlesk aktristi




Tabi ki entrikalar dönüyor, sahne kavgaları oluyor. Hatta sincap yüzlü Kristen Bell'i, bu entrikalar arasında yitip giden, layığını bulan kötü kız olarak görmek beni hiç de mutsuz etmedi.



Oyunculuğundan en çok etkilendiğim kişi masum aşık Jack idi.
Cam Gigandet oldukça sevimliydi.


Esasında; filmin içerisindeki entrikalarda kapitalizmden, hırs dalgalarına; materyalizme kadar her türlü "çirkin" sosyal duruma göndermeler yapılmıştı.
Zengin mal sahiplerinin daha çok para kazanabilmek için çok değerli Burlesque kulübü yok etmeye çalışması, kulüp elemanlarının para karşılığında yıkılmaması vs...

Fakat dürüst olmak gerekirse, bunlar film içerisinde değer bazında pek bir şey ifade etmiyordu.




Burlesque filmindeki hikaye bir "yükseliş ve çöküş"ten ziyade, her hangi bir dram barındırmaması gerekçesiyle, dipsiz bir "yükseliş"ten ibaretti.

Ali (Christina A.) Filmin başından sonuna kadar duraklamaksızın yükseliş halindeydi ve mutlu sonun gereği olarak yükselişine devam etmeye meyilli bir biçimdeyken perdeler kapanıyordu.


Filmi oluşturan bütün şovlar inanılmazdı. Cher ve Christina'nın efsane sesleri, danslar, ışıklar... İzlerken etkilenmemek, koltuk üzerinde şöyle bir doğrulmamak imkansızdı.



İşte en vurucu şov: EXPRESS


BUT... I'M A GOOD GIRL


Burlesk'in en hüzünlüsü: BOUND TO YOU


Bir de Cher performansı ile Burlesk açılışı: WELCOME TO BURLESQUE


Görselliği ile yaşattığı keyifle mükemmel bir filmdi "Burlesque".
Tiyatroya, müzikale ya da canlı sahne şovlarına ilgisi olan herkesin filmi değil belki ama filmin içerdiği klipleri izlemesini tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder